LovE tiLL thE ENd

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, July 22, 2014

macam tak percaya je

assalamualaikum

cepat je masa berlalu kan? rasa macam baru semalam start puasa. ni sedar2 esok da nak balik kampung. nanti sedar2 lagi esok dah raya. lepas tu sedar2 lagi da nak balik kk semula. lepas tu sedar2 lagi. erk korang je la sambung. berapa banyak punya sedar2 la. heh!

baju bajan tak pack lagi. tapi baju raya dengan cd anak2 aku da siap pack la. duit raya pun dah tukar. rezeki lebih kita bagi lebih. rezeki tak berapa banyak kita kongsi sket2. ye tak? bagi budak2 happy.

rumah ni pun kecah lagi. kalau boleh sebelum balik aku tanak tinggalkan baju kotor. at least semua dah berbasuh. lama tu nak tinggalkan rumah. lebih kurang 2 minggu kan. kalau tinggalkan baju kotor ermmm paham2 sendiri la nanti. kalau sikit2 tu x pe la kan.

kali ni pertama kali kami akan beraya kt kampung aku selepas dekat 5 tahun kawen. ouchhh!! maksud aku raya pertama la. kalau sebelum ni aku beraya dengan mertua. then raya pertama atau kedua baru balik rumah mak. kesian kan? tp aku ok je sebab aku ada agenda. hahahaha tp happy lain macam la jugak bila dapat raya pertama dengan mak ni. bahagia jeeee.

kla. da tengah malam nau ni. karang takut tak sedar nk sahur. mau menangis aku karang.

till meet again.

wassalam.

Friday, July 18, 2014

been denial

assalamualaikum

I am being denial. heard so much. then otak mencerna oh ini semua prank.

hakikatnya.

no prank.

it's REAL!

Gaza dibedil. anak2 kecil, wanita dan orang awam dibunuh.

sulu yang tak penat2.

terbaru. MH17 ditembak. semuanya pergi.

Allahuakbar. sesungguhnya hanya Allah yang Maha Tahu.

innalillahiwainnailaihirojiun.

wassalam.

Thursday, July 17, 2014

attached too much??

assalamualaikum

anak dah 2 orang ni letih nya lain macam kan. selalu je bila aku rasa letih gila then teringat how la mak2 kita dulu2 boleh handle anak ramai2 kan? macam mak aku dengan kerja nya lagi. tabik spring!! aku anak 2 je pun kadang rasa ya Allah tak larat nya la hai. ke drama je lebih ni?? huwaaaaaa 😭😭😭

ni aku pun tak pasti kenapa. sebab memang aku fulltime housewife ke ape ke kan. anak2 too much attached dengan aku. kalau adik ni faham la sebab masih bf kan. kalau tido malam tu sah2 la menempel kat aku. tp kakak pun kalau nak tido mesti nak menempel kat aku. yang tak tahan tu mesti la nak cari pusat aku nak mentil2. adula nak.. kalau aku suh g kat abi memang tanak la. nak mandi ke cuci berak ke pun gitu gak. adui.. tapi bila kenang2 balik ni je la precious time diorang attached dengan aku kan. karang da besar takde dah nak menempel kat umi ni. tskkk

haziq ni pun lebih kurang gak. kipas-susah-mati umi. takleh nampak aku la for sure melompat2 suh amek dia. selalu je aku acah2 nak tinggalkan dia memang meraung la tahap nak terkeluar anak tekak. hihi jahat betul umi main2kan anak2 umi ni kan.

ni anak2 da tido ni. rindu plak nak sakat2 diorang. hehe ape la kan. aku pun layan je ni. nak tido ke nak g basuh pinggan kat dapur tu? aci tak nak tido jap? beheeee

k then. till meet again.

wassalam.

Monday, July 14, 2014

nasi ayam versi ABC

assalamualaikum

hehe nasi ayam versi ABC?? tu saje la nak tunjuk betapa mudah nya nasi ayam aku. sesuai buat orang yang tak rajin sangat nak siapkan macam2 benda renyah. eh aku la tu! heheh

bahan2!

ayam -ikut la kemahuan korang
kiub ayam knorr
kicap
minyak bijan
madu
beras

cara2!

1. rebus ayam korang. kalau ade tulang2 lagi bagus. kaki ayam dengan leher tu. lagi lama rebus lagi sedap la stok ayam nya kan. boleh la masukkan kiub ayam knorr tu. aku selalu guna srparuh je.

2. kalau ayam yg korang rebus tu bahagian isi2 yang korang nak goreng tu, jgn rebus lama sgt. karang ayam tu jadi kurang manis plak. so boleh la angkat ayam yang dah direbus tu.

3. next ayam tu ko letak la minyak bijan, kicap n madu. agak2 je. lepas tu perap la dulu. kalau nak sekejap setengah jam pun ok. then goreng la. baki perapan tu jangan korang buang. tu boleh jadi kicap nasi ayam tu nanti. lazat ok.

4. nasi korang masak dengan air rebusan ayam tu jugak.

5. smair rebusan ayam tu automatik jadi sup! tadaaa senang kan? hahaha

6. siap la semua. dah boleh hidang bersama tomato, timun, salad n sos cili nandos. eh? hahahah

selamat mencuba!

till then.

wassalam.

Saturday, July 12, 2014

ala2 desert ketuk2 ramadhan


assalamualaikum

kemain nak ada 2 post hari ni. dan kemain jugak post entry aku kan. ketuk2 ramadhan gitu. hahaha

setakat ramadhan ni baru beberapa kali je aku masak sebenarnya. masa 1st ramadhan tu masak pun simple2 je. apa yg ada dalam fridge je sebab masa tu baru balik dari kampung. esoknya da gelabah balik kampung sebab ada kecemasan. atok encek suami meninggal dunia. innalillahiwainnailaihirojiun. so kami balik kampung semula. 5 hari jugak la. 

dah balik kk semula tu start la aku masak semula. masak macam biasa ja. lebih kurang masak masa hari2 biasa yang tak puasa. cuma kali ni yang lain sikit kene la buat menu ala2 desert nak cuci mulut plak kan. gitu la kekdahnya.

ni aiskrim horlicks. credit to eton yang sudi share resepi ni dengan aku. so lepas ni nak makan aiskrim aku buat sendiri je la. senang je pun. dan murah. dan aku tau apa bahan aku guna. kalau yang beli tu tak tau pun kan apa diorang letak? heh.

ni plak puding roti karamel. maafkanlah buruk rupanya tu. sebab ini 1st attempt aku. xpe 2nd attempt nanti aku tau la lagunya macam mana. gitu. hahah

oh masa 1st puasa tu aku ada gak buat bubur cha cha. tu pu  1st time buat. time tengah melepek sangat2 tu ada jugak la bubur nya kan. hahah

ni esok2 ni xde lagi la desertnya sebab yang ada ni pun x abis lagi. abiskan yg ni dulu la baru kita fikir next menu ya. hahah

k la. till we meet again.

wassalam. 

merapu

assalamualaikum

harap korang sihat dalam bulan Ramadhan ni. sekarang ni rata2 orang tengah cerita pasal perang di Gaza kan. aku tak sanggup nak tengok gambar2 yang orang upload kat facebook and ig. sedih nya ya Allah. anak2 kecil terkorban. Allah lindungilah saudara kami di bumi Palestin itu. jihad kecil yang aku mampu nak buat n berharap korang yang baca blog aku buat. marilah kita boikot produk2 yang menyalurkan financial fund kepada Israel laknatullah ini. paling dekat ialah McDonald. please ya.

ok lah. cukup lah serius. macammana puasa korang? aku macam ni lah. tahun ni tahun kedua aku berpuasa sambil menyusukan anak. last year puasa sambil menyusu aleesa dan mengandungkan haziq. phewww kali ni menyusukan haziq je la. takde orang dalam rahim aku ni rasanya. eh? hahahah

to be true, mencabar sebenarnya breastfeed masa puasa ni. tapi masa sahur lagi aku dah niat mudah2an apa yang aku makan cukup untuk aku dan cukup untuk susukan haziq. selalunya aku memang makan nasi la. minum air milo ke sphyru ke coffee ke. kurma tu selalunya 5 biji. kemain kan. haha

raya kali ni pertama kali kami merancang nak sambut kat kampung aku. mudah2an Allah izinkan. beraya berempat. tetiba rasa tak sabar nau ni. hahaha

k la. nak g tidokan anak. tadi lagi diorang da ngantuk tp sebab aku baru lepas makan, rilek2 dulu la kan. hihi

k then, till meet again.

wassalam

i will hunt u.. hihi